Бърза връзка МАСКИ / РЪКАВИЦИ / ДЕЗИНФЕКТАНТ

Работно облекло за минусови температури

от admin 15.07.2019 0 коментар(а)

Едно от най-големите предизвикателства пред работници, майстори и различни професионалисти е как да работят ефективно при минусови температури.  Студените зимни дни крият много рискове за работещите, затова в сектора с работното облекло има специална категория – зимно работно облекло.

 

 

Преди обаче да се впуснем в особеностите на облеклото в тази категория, следва да разкрием някои от рисковете за работещите в студено време и минусови температури. Един от най-големите рискове е свързан с измръзването. То има своите по-леки, но много неприятни последствия, и води до риск за живота на работещите навън в студеното време.

 

 

Мерки срещу студеното време на работния обект

 

Работното облекло и зимните обувки, заедно с добрата подготовка и инструктаж, са последната преграда пред рисковете, които студеното време носи. Затова всеки зимен работен ден трябва да започва с гледане прогнозата за времето, актуална за района, в който ще се работи. Прави се подробен анализ и разбивка на работата, която ще се извършва през деня.

Също така работниците трябва да бъдат инструктирани да наблюдават себе си и колегите си за притеснителни симптоми, които може да са прелюдия към сериозно влошаване на общото състояние. В този смисъл, когато видите колега, че започва да трепери, говори несвързано, държи се неадекватно, веднага сигнализирайте на главния на обекта и евентуално повикайте Бърза помощ.

 

 

Зимно работно облекло – принципи

 

Зимното работно обелкло трябва да се разглежда по два начина. Един път за всяка дреха поотделно и втори път като облекло на слоеве. Всяка част от зимното работно облекло – яке, панталон, елек, полугащеризон или гащеризон, обувки, шапка – има своята изработка, която го пригажда за работа в зимни, студени дни. Тоест всяка една част е едновременно подсилена и пригодена за зимните условия, но осигурява лесна подвижност, гъвкавост, възможност за работа в студена и негостоприемна среда. 

 

Зимните работни дрехи, облечени на слоеве изпълняват още една важна функция. Регулират температурата на тялото така, че например ако започнете да се потите, да свалите якето, в по-топлите части от деня. След това отново да добавите дреха, за да се стоплите. Всеки слой има строго определена роля. Например вътрешната дреха – термобельото – има задачата да служи като изолация и да не позволява влагата да се стича по кожата. По-горните слоеве трябва да се свалят лесно, да са леки и удобно, но и да пазат топлина. Якето, което се явява най-външен слой, следва да е непромокаемо и да не допуска влага от външната среда, но същевременно не трябва да тежи и да пречи на работния процес.

 

Допълнение към зимното работно облекло се явяват шапката и ръкавиците. Когато главата на работника е защитена, той по-трудно ще губи телесна топлина. Когато ръцете са защитени от подходящите ръкавици, тогава рискът от измръзване не толкова чувствителните пръсти и минимален.

 

Казаното дотук следва да се допълни от още полезни съвети за работещите в студена зимна среда. Когато денят е студен и влажен вмест да облечете работни дрехи от памук, по-добре използвайте микса от полиестер-памук, за да избегнете овлажняването. Също така зимните обувки е добре да са с номер по-големи, за да можете да сложите два чифта чорапи, като вътрешният трябва да бъде по-малък от външния.

 

Възползвайте се от възможността да разгледате най-различни зимни работни комплекти, за да придобиете представа за приликите и разликите между тях, и в крайна сметка да изберете такива, които сa подходящи за вашата работа, занаят, професия.