Работно облекло ресторант

от admin 15.07.2019 0 коментар(а)

Съвременните хотели и ресторанти предоставят възможност на най-добрите готвачи и техните помощници да правят своето кулинарно изкуство. То няма да бъде пълноценно, ако готвачите нямат на разположение необходимите облекло, работна среда, организация и контрол. Понеже трудът в кухнята е много напрегнат, независимо от това колко звезди имат хотелите и ресторантите, готвачите се нуждаят от най-качественото работно облекло.

 

 

Според експертите, работното облекло на готвачите, трбява да отговаря на три съществени изисквания:

 

- да е удобно за носене и да не причинява дискомфорт на готвача през дългите смени на работа;

 

- да е изработено от матаерии, които са дишащи и не пречат на работния процес;

 

- да представя готвача в чист и спретнат вид, независимо от стресовите условия за готвене;

 

- да е защитно облекло, което гарантира безопасността и здравето на готвачите в кухненската среда.

 

Тези съществени изисквания произлизат от специфичната работна среда в кухнята. Създава се впечатлението, че колкото по-престижен е един ресторант или хотел, толкова по-малко стресови са натоварванията в кухнята. Уви, навсякъде предизвикателствата пред готвачите са много сходни.  Затова и облеклото им по един или друг начин е унифицирано, с малките разлики, които може да има между големите шеф-готвачи и колегите им с по-нисък ранг в кухнята.

 

 

Едно качествено работно облекло, униформа, за готвачи работещи в хотели и ресторанти включва следните елементи: дълъг прав и удобен панталон; риза или туника в зависимост от работната среда; престилка до коляното и никога по-надолу; бяла шапка или мрежа за косата, отново в зависимост от пола или вида кухня. Не трябва да забравяме, че обувките на готвача също трябва да са много удобни и да предоставят възможност за лесно придвижване.

 

Универсалният цвят на готварското работно облекло е бял, но в съвременните кухни вече има много вариации. Белият цвят остава обаче символ на чистотата, на отношението към професията, професисонализма. Ето защо готвачите продължават да носят белия цвят с гордост. Освен това върху бялата униформа по-лесно изпъква логото на ресторанта или хотела, което също е задължителен елемент за успеха на самото предприятие и за престижа на работещите готвачи в него.